Από το 2010, που η χώρα μας μπήκε στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της επικαιρότητας, της δημόσιας συζήτησης, και της καθημερινής ανησυχίας των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, ενώ η οικονομία καθορίζει περισσότερο από κάθε τι άλλο τη ζωή και το μέλλον μας, ο μέσος πολίτης έχει ελάχιστη γνώση για την πραγματική της κατάσταση.
Ο κυριότερος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή την τελευταία 15ετία δεν έγινε καμία ουσιαστική προσπάθεια να εξηγηθεί στον μέσο Έλληνα, με τρόπο αντικειμενικό, αξιόπιστο και -το πιο σημαντικό- απλό, τι πραγματικά συμβαίνει με την ελληνική οικονομία. Το αποτέλεσμα είναι ένα διαρκές έλλειμμα πληροφόρησης τον κρατά στο σκοτάδι.
Έτσι, από τις αρχές του έτους, εγώ και ο συνεργάτης μου Αχιλλέας Μαντές, Ph.D., Ερευνητής στον Οργανισμό Ανάπτυξης της Γαλλίας, αποφασίσαμε να καλύψουμε αυτό το κενό. Συλλέξαμε, λοιπόν, επίσημα δεδομένα που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και η Eurostat, τα επεξεργαστήκαμε ακολουθώντας τα παγκόσμια επιστημονικά standards και εκπονήσαμε την πρώτη επιστημονική έρευνα για την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας [1], που να απευθύνεται στον μέσο Έλληνα πολίτη.
Επιπλέον, λεπτομερή παρουσίαση της έρευνάς μας μπορείς να βρεις και στο ελληνικό YouTube, αφού το πρώτο μέρος της αποτέλεσε την βασική αναφορά στην ομιλία μου στο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης τον Μάιο στην Πάτρα, και επιπλέον το δεύτερο και τρίτο μέρος αυτής παρουσιάστηκαν στα δύο πρόσφατα βίντεο του Greekonomics.
Αυτό που προσωπικά θεωρώ πιο ουσιαστικό από οτιδήποτε άλλο στη συγκεκριμένη έρευνα, είναι το να τη διαβάσουν οι ενδιαφερόμενοι χωρίς κομματικές ή ιδεολογικές παρωπίδες. Η κατανόηση των οικονομικών δεδομένων είναι δύναμη για ΟΛΟΥΣ, ανεξαρτήτως του σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκουν. Γιατί αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξει κάτι στη χώρα μας, ο μόνος δρόμος είναι να αρχίσουν οι πολιτικοί, από κάθε κόμμα, να καταλαβαίνουν πως ο Έλληνας πολίτης πλέον δεν πείθεται με αφηγήματα, αλλά κρίνει με βάση αντικειμενικά κριτήρια και δεδομένα.
Βρείτε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Έκθεση Μαντέ-Μαρινάκη εδώ.
[1] Μαντές Α., Μαρινάκης Κ. (2025). Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία. Greekonomics. Ανακτήθηκε από: www.greekonomics.gr